ČTĚTE DĚTEM A VYCHOVÁTE ŠTASTNÉ DOSPĚLÉ

Vzpomínáte si na doby, kdy jste byli malí a neuměli jste číst? Kolik vám toho bylo skryto a jak byl váš svět malý? Až do doby, kdy jste v písmenech začali vidět slova a postupně jste všemu přišli na kloub. Všechny děti to zažívají, ale ty, kterým rodiče předčítají, začnou tento velký svět objevovat mnohem dřív. Tušíte, co všechno pro své děti děláte, když jim čtete?

 

DÁVÁTE JIM NAJEVO SVOU LÁSKU

Kdo má děti, ví, jak jsou dny s nimi hektické. Školka, škola, uvařit a uklidit, pohrát si a honem na vzduch ven. Potom rychle večeře, umýt se a šup do postýlek. Ve spoustě rodin je chvíle před spaním ta jediná, kdy jsme s dětmi opravdu vědomě spolu, pomazlíme se, popovídáme … a přečteme si pohádku nebo příběh. 

 

Pro děti bývá čas před spaním téměř magický, z nějakého důvodu jsou zrovna tehdy nejvíc otevřené a přístupné. Svěří se s tím, jak se měly, co se jim povedlo nebo z čeho mají strach. Společným čtením proto svému dítěti říkáte: “Jsem tu pro tebe a záleží mi na tobě.” Je vcelku jedno, co čtete. Tento společný čas vás sbližuje, pomáhá dítě před spaním zklidnit a dodává mu pocit bezpečí.

 

PŘEDÁVÁTE ŽIVOTNÍ ZKUŠENOSTI

Děti se hodně ptají a upřímně řečeno, na některé otázky se těžko odpovídá. Mnoho životních témat se i nám dospělým obtížně vysvětluje, jako například, proč jsou na sebe lidé zlí, proč jsou někteří chudí, nemocní apod. A v této chvíli se můžeme na knihy spolehnout jako na své nejlepší přátele. To, co my horko těžko popisujeme, našim dětem nenápadně vysvětlí zajímavý příběh. Díky tomu děti pochopí, jak svět funguje i jak se mají k sobě lidé navzájem chovat. 

 

Začnou lépe rozlišovat dobré od zlého, ale i to, že nemusí být všechno černobílé. Díky příběhům o životě dětí z dalekých krajů poznají, že nežijeme všichni stejně. Vyprávějte jim o dětech, které téměř nic nevlastní a přitom jsou šťastné, a ony si snáze uvědomí, že i bez mnoha věcí mohou žít radostný život. Zkrátka, díky čtení mohou poznat různé kultury a pěstovat v sobě toleranci a skromnost.

 

ROZVÍJÍTE FANTAZII A KREATIVITU

Všichni obdivujeme schopnost dětí vytvářet si bájné světy a prožívat různá dobrodružství. To, co děti dělají přirozeně a lehce, už my velcí dávno nedokážeme. Tu dovednost jsme ztratili někde cestou k dospělosti. Díky čtení popouští děti uzdu své fantazii, během chvíle mohou být mezi dinosaury, krotitelem divokých koní, rytířem i mořeplavcem. Lidské mozky jsou tak jedinečné, že nerozlišují mezi tím, co si jen představují a co je opravdu realita. Děti tak své příběhy nepředstírají, ale opravdu žijí. A to je opravdu úžasné!

 

UČÍTE JE A PŘIPRAVUJETE NA ŠKOLU

Když dětem pravidelně čtete, učíte je soustředění. Zvyšujete jejich slovní zásobu a cit pro jazyk. Už od malička si trénují porozumění mluvenému slovu a nasávají vaši intonaci. Pro děti, které mají problémy s porozuměním nebo i hyperaktivitou, je to skvělý trénink hlavičky. 

 

Nezapomeňte, že všechno, co se díky vám děti naučí, se jim bude hodit i do školy. Díky tomu budou schopné déle vydržet v klidu v lavici, když bude paní učitelka vyprávět a snáze si představí zadání, které jim je dáno. Pokud navíc předčítáte tak, že souběžně prstem ukazujete, kde se v textu nacházíte, dítě si tak zafixuje správný směr čtení i psaní - zleva doprava.

VYTRVEJTE A RESPEKTUJTE VÝBĚR DĚTI

Mnoho rodičů se snaží své děti vést k čtení už od malička, ale průběžně se potýkají s nezájmem nebo vyloženým bojkotem své snahy. Je to náročné, je to otravné, ale vytrvejte. Velmi malé děti zpravidla vůbec nerozumí, o čem pohádka je. Jediné, co vnímají, je vaše blízkost a tón vašeho hlasu. Pokud proto visí hlavou dolů z postele, zatímco vy čtete, není to nic neobvyklého. Nenechte se tím ale odradit a pokračujte dál. Postupem času to bude lepší a lepší. Když si navíc po čtení o příběhu ještě krátce popovídáte, budete vědět, kolik toho vaše dítko už dokáže pochopit, případně mu pomůžete příběh lépe vstřebat.

 

Dalším kamenem úrazu bývá výběr knih. Poměrně často se stává, že si dítě oblíbí jednu knihu/příběh a vyžaduje před spaním pouze tento. Neznepokojujte se a nebojujte s ním. Je to běžná součást procesu učení, kdy dítě potřebuje nějakou činnost opakovat tolikrát, dokud ji plně nevstřebá a až potom je schopno jít dál. Nabízejte a společně vybírejte knihy rozličných témat a uvidíte, co se u vás chytne.

 

 

TY NEJLEPŠÍ KNIHY I U NÁS

Protože i my knihy milujeme, pečlivě vybíráme ty nejzajímavější. U nás si tak můžete vybrat krásně ilustrované příběhy, které vaše drobečky pobaví i poučí. 

 

Možná budou překvapené, co všechno se může stát, když si zvířátka v ZOO přestanou čistit zuby. Díky knize Velké čištění zubů v ZOO bude každodenní rutina konečně příjemnější! A Malý mýval Nemyjsa jim ukáže, že být špindírou vlastně není vůbec fajn.

    

 

Malé zvědavé hlavičky si určitě zamilují Zvířátka - moje malá knihovnička a Slůvka - moje malá knihovnička. A pokud chcete v dětech vzbudit zájem o klasickou hudbu, nesmíte minout Čtvero ročních období. Tato kouzelná knížečka totiž dokáže přehrávat nádherné klasické melodie. Vaše děti budou nadšené! 



 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz